Nöje och Kultur i Ystad

Ystad med alla sina korsvirkeshus, klostret och kyrkor är i sig ett levande historisk museum, men staden kan givetvis erbjuda mer än bara historia.

Ystad med alla sina korsvirkeshus, klostret och kyrkor är i sig ett levande historisk museum, men staden kan givetvis erbjuda mer än bara historia. Konstmuseet har intressanta samlingar av 1900-talets svensk och dansk konst; kvällslivet blomstrar, särskilt under sommarmånaderna då kan man också bada i havet eller på Nybrostrandsbadet i uppvärmd saltvattensbassäng.


KonstmuseeumYstad Konstmuseum från 1936 kan stoltsera med betydande samlingar av sydsvensk och dansk 1900-talskonst men även nyare konst från 2000-talet. Bland verken finns konstnärer som Ola Billgren, C O Hultén, Ludvig Karsten, Peter Lergaard, Minako Masui, Bengt Orup, Greta Sandberg, Gerhard Wihlborg, Lisa Jeannin, John Wipp med flera. Här finns också en omfattande samling av fotografier med en unik daguerrotyp från 1845. Bli inte förvånad om det är en konsert eller ett uppträdande när du är här. Museet anordnar nämligen en del sådana under säsongen.


I Wallanders spår


I denna berömda kriminalromans stad är det oundvikligt att inte tänka på Henning Mankells kriminalkommissarie Kurt Wallander. Till dennes ära ordnas det spännande guidade stadsturer där man kan vandra i Wallanders fotspår och till och med äta på en av hans favorita restauranger.


År 2004, i de gamla luftvärnshallarna på regementsområdet byggdes Ystad Studios som är Skandinaviens största inspelningsstudio med en total produktionsyta på 3 500 kvm. Sedan dess har alla Wallanderfilmer, inklusive BBC-filmerna med Kenneth Branagh i huvudrollen, spelats in där eller i Ystads närområde. Numera finns nära 40 filmer och tv-serier baserade direkt på romanerna eller på karaktären Kurt Wallander. Kommissarie Wallander spelades av: Rolf Lassgård, Krister Henriksson och Lennart Jähkel. Cineteket, som är ett upplevelsecentrum för film, anordnar rundvandringar i filmstudio där man bl. a. kan se kulisserna av Wallanders polisstation.


I denna vackra medeltidsstad ordnas naturligtvis också historiska rundvandringar. Kontakta turistbyrån på telefon 0411-57 76 81 för mer information.
På turistbyrån kan man också hämta en karta över alla platser som har något med Wallander att göra och vandra i hans fotspår i sin egen takt. Snabbare går det förmodligen när man deltar i Wallanderloppet - en löpartävling på sex kilometer där man springer förbi många av de platser som nämns i böckerna.Henning Mankell föddes 1948 i Stockholm och sedan början av 90-talet bor i Moçambique. Författaren tillhör numera en av de riktigt stora inom inte bara svensk utan världs kriminallitteratur. Mankells böcker om kriminalkommissarien vid Ystadpolisen har sålts i uppemot 25 miljoner exemplar och är lästa i över 30 länder.
Den första boken av Wallander-serie, Mördare utan ansiktet, kom ut 1991. Boken belönades med Svenska Deckarakademins pris. Sedan 1991 har Mankell skrivit nio Wallander-kriminalromaner till. Författaren skriver dessutom romaner, essäer och pjäser. Henning Mankell har fått en rad priser och utmärkelser, bl. a. The Macallan Gold Dagger for fiction, Deutscher Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren-priset och Augustipriset.Sport och fritid


När det gäller idrott så är det i första hand handboll som gäller i Ystad. Staden har två duktiga lag som genom tiderna varit framgångsrika i serierna. Det äldre av lagen, YIF Handboll, grundat 1908 har varit svenska mästare 1976 och 1992 samt vunnit allsvenskan/elitserien 1978, 1981,1984 och 1992. Det andra handbollslaget i Ystad är IFK Ystad grundat 1927 som har varit i kvartsfinal fyra gånger och i semifinal en gång. När det inte spelas handboll är det fotbollslaget som gäller. IFK Ystad spelar sina matcher på Ystad idrottsplats och befinner sig just nu i division 5. Och givetvis bjuder de vita sandstränderna i Ystad till beach handboll.


Golf


I Skåne är man aldrig långt från en vacker golfbana. Det milda klimatet gör att man kan spela golf nästan året runt. Inte mindre än ett 70-tal golfbanor i absolut toppklass finns att välja mellan. Variationen är mycket god med typiska engelska parkbanor blandat med sea-side banor vars kritvita sanddyner dekoreras av böljande ljung längs stranden.


Befinner man sig i mitten av Skåne nås alla banorna i princip inom en timmes tid, något som är ganska unikt i Sverige, och eftersom det finns så gott om golfbanor behöver man inte vara utan om just favoritbanan skulle vara fullbokad. I Ystad hittar du en av Sveriges äldsta golfklubbar. Klubben bildades redan 1930 och upptogs i Golfförbundet som nummer 14 1933. Numret till Ystad golfklubb: 0411-55 03 50. Fax: 0411-55 03 92.