24-27
Mar 2016
Gamla vattentornet i Ystad, kristianstadvägen 40 Ystad

Täljfestivalen

Välkommen till täljfestivalen i påsk!

Kom och prova att använda eggverktyg, skapa saker med era egna händer och känn vilken tillfredställelse det kan ge. På festivalområdet finns ett brett urval av kurser som är anpassade för nybörjare, men även kan fungera som inspiration för de som hållit på ett tag. Man kan lära sig hur man gör upp eld med flinta, tälja skedar, tälja en matkåsa, lära sig slipa riktigt vasst, göra egna eggskydd och knivslidor i läder, göra en egen täljhäst och mycket mer.


För dig som mest vill umgås med folk som delar ditt intresse så kommer lägerelden att bli en bra plats. Slöjdvirke i olika träslag och verktyg för utlåning finns för den som vill sitta här kring elden och jobba utan att gå en av kurserna.

Börja fundera redan nu på vad du vill göra när du besöker oss. Kom och ta möjligheten att prova allt. Stanna upp i påskyran, kom och slå dig ner hos oss!

Välkommen till Gamla vattentornet i Ystad i påsk!

Julia Kalthoff
0730244375

Inträde till området 20 kr

Kurserna nedan bokas via numret ovan eller facebookmeddelande!

Kurslista:
"Eldkurs - från forntid till nutid" med Bushcraft Sverige
Den svenska bushcraftrörelsen har vuxit i sociala medier, och nu har några särskilt hängivna startat en förening, med ambition att sprida kunskap om och uppleva naturligt friluftsliv tillsammans i verkliga livet. Thor och Johan lär er göra upp eld från forntid till nutid.
Kursen pågår löpande under hela festivalen så snart intresserade samlats. Kostar ingenting och kräver ingen anmälan.

"Tälja för friluftsliv" med Johan Forsberg
Johan har länge lärt ut inte bara hur man överlever i naturen, utan även hur man kan leva riktigt bra. I denna kurs lär han ut saker man ha nytta av i skogen, som att tälja tältspik, grytkrokar och upphängningsanordningar. Med några enkla täljgrepp blir skogslivet lite bättre och lättare.
Kursen går 13.30-17.30 både torsdag, fredag, lördag och söndag och kostar 250 kronor.

"Lär dig slipa kniv och yxa" med Jonas Landolsi
Jonas är initiativtagare av Bushcraftfestivalen, som har premiär i Gottröra i Uppland i augusti. Det var väl Abraham Lincoln som sa att om jag får sex timmar att fälla ett träd så ägnar jag de fyra första åt att vässa min yxa. Vassa verktyg är A och O för att täljande ska vara roligt och säkert. Här på festivalen lär Jonas oss att slipa och underhålla eggverktyg. Ta gärna med egna verktyg som ni vill slipa.
Kursen går 9.00-13.00 både fredag, lördag och söndag och kostar 250 kronor.

"Tälj skedar" med Jonas Wiström Als (DK)
Slöjdare från Danmark som täljer vackra skedar och skärbrädor. På täljfestivalen ska han lära oss tälja skedar i björk. Man hinner ofta flera skedar under kursen.
Kursen går 13.30-17.30 på torsdag, och 9.00-13.00 samt 13.30-17.30 på fredag och kostar 250 kronor.

"Tälj skedar" med Christian Svensson
Slöjdare från Malmö som i vanliga fall håller på med något så modernt som att slöjda med 3D-skrivare, men även traditionellt slöjdande i trä, läder, fiber och annat. På täljfestivalen ska han lära oss tälja skedar i björk. Man hinner ofta flera skedar under kursen.
Kursen går 9.00-13.00 och 13.30-17.30 både lördag och söndag och kostar 250 kronor.

"Gör knivslida eller eggskydd i läder" med Sanna Ekström
Sanna, även kallad Läderhäxan, arbetar i vanliga fall med läderhantverk på stora filmproduktioner. På täljfestivalen ska hon lära oss att göra egna knivslidor och eggskydd för yxor. Ta gärna med egna verktyg och ge dem ett mer personligt skydd.
Kursen går 13.30-17.30 både torsdag, fredag, lördag och söndag och kostar 250 kronor.

"Gör din egen täljhäst" med Thomas Hagaeus
Timmermannen Thomas huserar just nu på Skokloster slott, som han håller på att restaurera enligt timringskonstens alla regler. På täljfestivalen kommer han, i en tvådagarskurs, hjälpa oss tillverka en egen täljhäst. Att sitta och arbeta på täljhästen med slöjdämnet fastspänt framför sig, är roligt och praktiskt. Läs mer om vad en täljhäst är här.
Kursen pågår 9.00-17.30 under två dagar, lördag-söndag, och kostar 900 kronor.

"Tälj en skopa" med Emma Sahlé
Kursen går 13.30-17.30 på fredag och 9.00-13.00 lördag och kostar 250 kronor.

"Dekorera din slöjd" med Sebastian Ungh
Sebastian slöjdar skedar och tråg och har specialiserat sig på att karvsnitta, vilket innebär att skära mönster i de täljda ytorna med en liten kniv. Ni kan dekorera något ni täljt under dagen eller öva er på Sebastians förberedda grovtäljda skedar.
Kursen går 09.00- 13.00 på fredag och söndag och kostar 250 kronor.

"Barntäljning" med Friluftsfrämjandet
Vad vore väl barndomen utan skogsutflykter med varm choklad och korvpinnetäljning! Friluftsfrämjandet garanterar att era barn blir glada och slöjdkunniga efter en stund i festivalens barntält.
Tältet är öppet 9-13 under hela festivalen. Denna kurs kräver ingen anmälan och kostar ingenting.

"Professionell slipning av eggverktyg" av Sören Ohlsson
Sören har ett helt livs yrkeskunnande inom verktygsslipning, förtjänad på stålindustri i Avesta. Han älskar slipning och kan slipa vad som helst rakbladsvasst på sin slipsten. Ta med alla saker ni vill få vassa och lämna dem i Sörens händer.
50 kronor per verktyg.

Tack till våra underbara sponsorer!
Här har ni deras kontaktuppgifter:

www.tarnsjogarveri.com
www.tormek.com
www.kirschen.de
www.skaneved.se
www.friluftsframjandet.se
www.moraofsweden.se
www.hogesta.se
www.kallagarden.se
www.sjovik.eu
www.wetterlings.com

Nyttja gärna deras tjänster, vi rekommenderar dem varmt.

I siffror

115 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

1288 st

har besökt evenemanget på Ystad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Gamla vattentornet i Ystad, kristianstadvägen 40). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Täljfestivalen, Gamla vattentornet  i Ystad, kristianstadvägen 40

POPULÄRT I Ystad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Ystad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Ystad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Juli