Var spelar man padel i Ystad?

Ystad har två anläggningar för padel som samarbetar med varandra. Där finns Padel of Sweden Ystad (inomhusbanor) och Ystad TK - Saltsjöbadens Tenniscenter (utomhusbanor)

Här följer lite närmare information om dem.

Padel of Sweden Ystad:

Den här anläggningen öppnades i slutet av 2019 och det finns 6 padelbanor från Unisport (WPT underlag) Det finns en bemannad padelshop och uthyrning av rack.

Kontaktuppgifter:

Padel of Sweden Ystad

https://www.padelofsweden.se

Adress: Industrigatan 12, 271 39 Ystad

E-mail: [email protected]

Ystad TK - Saltsjöbadens Tenniscenter:

Tre utomhusbanor med konstgräs som tillhör Saltsjöbadens Tenniscenter.

Kontaktuppgifter:

http://ytk.se/padel-ytk/padelsektionen/

Adress: Spaljégatan 14 271 52, Ystad

Telefon: 0411-10040

Padel - Världens snabbast växande sport!

Padel är sporten som många pratar om nu för tiden, sporten som ökar lavinartat i Sverige och hela världen. Låt oss berätta lite mer om just padel för er som så önskar.

Man kan lite förenklat säga att padel är en blandning mellan tennis och squash. En stor del av framgången bakom padelns framväxt är troligen några grundläggande faktorer, förutom att vi tycker det är kul att pröva på nya saker.

Att spela tennis, vet de som har prövat på, att det kräver en hel del träning innan man kan få till ett någorlunda flyt i spelet. Man slår ofta i nät eller utanför. Det kräver sin teknik och att hinna med snabba bollar är inte lätt. Oftast blir slagduellerna för en nybörjare inte så långa.

I squash använder man en relativt liten boll och det går verkligen undan där också. Konditionen ställs på hårda prov om man ska hålla igång spelet. För nybörjaren är det lite krångligt att hålla reda på alla studsar mot olika väggar på en förhållandevis liten yta.

Padeln plockar därför lite av det bästa av båda världar kan man säga och minskar de moment som är de svårast att bemästra som nybörjare. Det kommer sig av naturen att man som nybörjare då, ganska omgående, har lättare att fastna för sporten eftersom man kan prestera bra och finna flyt i spelet redan från början utan att behöva kämpa med allt för svåra tekniker. Kanske padeln är lite mer avstressande och lämplig för alla åldrar men samtidigt ger den mycket spänning, spelglädje och motion.

Padel är också i allra högsta grad en lagsport då man alltid spelar i par - alltså dubbel - som man brukar säga på tennisspråk. Poängen räknas på samma sätt som i tennis men banan är något mindre än en tennisbana och större än en squashbana. Måtten på en padelbana är 10 x 20 meter med ett nät som skiljer de två planhalvorna åt. Runt spelplanen har man väggar av glas eller galler som man får använda sig av i spelet.

Man slår inte ut bollar på samma sätt som i tennis då man som sagt får ta hjälp av väggarna liksom i squash och det är enklare att serva. Man är inte heller lika instängd bland ”höga” väggar i ett snabbt spel som i squashen utan får mer öppenhet och luftighet på spelplanen. Väggarna bidrar till att man generellt sett kan hålla igång bollen betydligt längre än i till exempel tennis.

Längden på bollduellerna ökar alltså men du har även en partner vid din sida. Dubbelkul både socialt liksom spelmässigt. Du måste inte göra allt själv. Det är laget som gäller…och att ha kul!

Hur kom sporten Padel till?

Den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe reste till Mexico för att besöka sin vän Enrique Corcuera i början av 70-talet. Vännen hade byggt en bana med ganska lika förutsättningar och regler som dagens padel. Kort efter den överförtjuste prinsens hemkomst ändrade majestätet lite på reglerna och banans utformning efter sitt eget tycke. Alfonso lät bygga sina första padelbanor i Marbella. Mycket snart blev sporten populär inom jet-set kretsar vilket ledde till att nya banor snabbt byggdes på andra platser.

Sedan dess har padeln växt sig till att bli en av världens snabbast växande sporter. I Spanien är padel den näst största sporten efter fotboll med 2,5 miljoner utövare. I Argentina, landet med flest aktiva utövare - 4 miljoner - är det en av landets mest utövade sporter med över 10.000 banor.

Vartannat år arrangeras EM och VM i padel.

Nu vet ni en hel del om padel och vi önskar er lycka till med ert padelspelande.

Bollen är rund!