Sommaren är i antågande och vad passar då inte bättre än en tripp till fjärran land!

Du är nu endast 30 minuter från närmare 30 destinationer. Från Malmö Airport, en halvtimmes bilresa från centrala Ystad, avgår i sommar direktflyg till 28 olika destinationer. Förutom resor till svenska städer som Stockholm, Östersund och Örebro kan du från Malmö Airport ta flyget till weekendfavoriter som Wien och Warsawa eller soliga tillhåll så som Mallorca och Chania.

Här tipsar vi om några av våra favoritdestinationer dit du enkelt tar dig från Malmö Airport.

Kraków

Polens näst största stad har med nöd och näppe undkommit krigens förödelse genom de gångna århundradena. Här står den medeltida stadskärnan än intakt och som oavsett årstid är ett rent nöje att strosa kring i. Från de kullerstensbeklädda gatorna sträcker sig vackra byggnader upp mot skyn vart man än vänder sig, och det är endast den återkommande krackeleringen i fasaderna som påminner om att man befinner sig i en öststat.

Missa inte att besöka ett av Europas största torg Rynek Glówny. Här finns möjlighet att sitta utomhus sommar som vinter, njuta av en öl eller kaffe och lyssna till det klapprande ljudet från de ståtliga hästarna som drar runt nyfikna turister i vagn. Passa också på att ta en promenad upp till Wawel Slott som bjuder på utsikt över omgivningarna och insupa historian i det numera hippa judiska kvarteret Kazimierz.

Missa inte: Rynek Glówny (Stortorget), judiska kvarteret Kazimierz, fika på stadens många kaféer och utsikt från Wawel Slott.

Budapest

Ungrarnas huvudstad är en fröjd för ögonen och lockar med historiska sevärdheter, vackra spabad, fräcka barer och avslappnade invånare. Staden består av stadsdelarna Buda och Pest som delas av genom floden Donau.

24 timmar i Budapest
Börja dagen i folkvimlet på den stora saluhallen Nagy Vásárcsarnok för att inhandla frukost som du avnjuter med utsikt över floden. Fortsätt morgonen med att flanera i Budapest innerstad. Glöm inte att lyfta blicken och beundra arkitekturen - Budapest är en makalöst vacker stad! Tag spårvagnen längs med vattnet bort mot Ungerns Parlamentbyggnad. Här kan du slå dig ned på Elysée Bistro & Café och ta in den storslagna byggnaden med en smarrig bakelse framför dig.

Promenera över Kedjebron med dess berömda lejonhuvuden. Från Buda-sidan kan du ta linbana upp till det vackra Budaslottet som erbjuder en storslagen utsikt över staden. Ta dig sedan tillbaka in i stan för en stunds shopping innan det är dags för lunch. Efter måltiden tar du enkelt tunnelbana från innerstaden till Hjältarnas Torg. Unna dig en fotosession på denna storslagna plats och bege dig därefter in till den närliggande stadsparken för en promenad i grönska.

Vila fötterna på hotellet och gör dig i ordning för en kväll på stan. Inled med middag på Vicky Barcelona där tapasrätterna är bortom denna värld och servicen oklanderlig. Vid 22-tiden plockas bord och stolar bort och restaurangen förvandlas till ett populärt dansgolv. Stanna kvar här och dansa natten lång eller bege dig bort till charmiga For Sale Pub för en billig öl. Pubens tak är helt täckt av papper som lämnats av gäster under alla år, på golvet ligger halm och skalen från de gratis jordnötter som serveras slänger du direkt på golvet. Har du tur spelar ett lokalt band som fyller den lilla lokalen med musik. En kort (men backig) promenad från For Sale Pub hittar du Frihetsstatyn. Avsluta kvällen på toppen av kullen med en vy över ett upplyst Budapest.

Missa inte: Budaslottet, Frihetsstatyn, Hjältarnas Torg, invånarna, Vicky Barcelona och For Sale Pub.

Málaga

På solkusten i Spanien ligger hamnstaden Málaga. Staden är en utmärkt för en weekendresa och perfekt för de som önskar sig sol utan att det blir för turistigt. Málaga, hemstad till den berömda Picasso, dryper av kultur och historiska byggnader. Här finns fästningen Alcazaba från 700-talet och slottet Gibralfaro som bjuder på en makalös utsikt över Medelhavet. Missa inte heller Pablo Picassos tidigare hem och Picassomuséet som rymmer hundratals verk av den berömda konstnären.

I Gamla Stan ligger tapasbarer och caféer tätt och det är aldrig svårt att hitta en plats att njuta av den spanska matkulturen. När du befinner dig i Málaga är det definitivt ett måste att smaka på närfångad fisk och skaldjur samt att beställa in en kanna svalkande sangria. Svalka dig kan du också göra i skuggan från palmerna i stadsparken som du hittar alldeles intill det stora huvudstråket i centrum.

Málaga rymmer även museum för de allra flesta. Här finns vinmuseum för dig som vill lära dig mer om Andalusiens viner, motormuseum med en samling av mycket exklusiva bilar och Charmen Thyssen-museet med både vacker konst och arkitektur. Passa även på att gå en rundtur på stadens tjurfäktningsarena och njut av folkvimlet i den stora saluhallen Las Atarazanas.

Missa inte: Alcazaba, Gibralfaro, Picassomuséet & Casa Natal Picasso, äta fisk & skaldjur