• Evenemang idag
Lördag
3
Mars 2018
Ystads konstmuseum Ystad

Vernissage: Parallella Linjer & Eko

Välkommen på vernissage lördagen den 3 mars kl 12-16. Utställningarna Parallella linjer - ett kvinnohistoriskt dokument (Gittan Jönsson) och Eko (Magnus Thierfelder) presenteras kl 14 i hörsalen.

***
2:a vån
Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument
Gittan Jönsson

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument (2018) är Gittan Jönssons spaning efter den feministiska rörelsens avtryck i konstvärlden. Filmen, som är Jönssons första, bygger en bro mellan några yngre konstnärer i Berlin och några äldre i Stockholm. Konstnärerna delar med sig av erfarenheter av det patriarkala systemet inom konstnärlig praktik och samtal uppstår som suddar ut gränser mellan tid och rum. I Gittan Jönssons spaning löper hennes egen berättelse som en linje. Filmen kan sägas teckna en historisk bakgrundsbild till #metoo.


Gittan Jönsson (f. 1948) utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Hon var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm. Tillsammans kämpade en grupp konstnärer för att kvinnor skulle ta större plats i den manligt dominerade kulturvärlden genom manifestationer som Kvinnokulturfestivalen 1977 och utställningen Vi arbetar för livet 1980. Jönssons verk har visats på flertalet utställningar i Sverige, bland annat på Ystads konstmuseum, Marabouparken, Nässjö konsthall, Galleri Leger i Malmö, Bohusläns konsthall, Konstakademin och Liljevalchs i Stockholm och Skövde konsthall. Jönsson är verksam i Berlin och Brantevik.


***
3:e vån
Eko
Magnus Thierfelder


Magnus Thierfelders konst går ofta i dialog med det som finns i vår samtid. Den reflekterar över små detaljer i vår vardag och de globala vindar som präglar vårt samhälle genom skulptur, fotografi, film och installation. Det är ett konstnärskap som fungerar som en samtidsbarometer; en studie av vår tid. Som betraktare blir vi uppmärksamma på föremål och företeelser vi annars kanske skulle ha missat. Det kan vara skörheten i en solkatt som uppstår i ett visst ljus, eller ett gummiband som formar en evighet på gatan. Flera av verken i utställningen Eko bygger på iakttagelser från Thierfelders promenader, inte sällan i urbana miljöer. Konstverken i utställningen både utmanar och skärper vårt seende genom förskjutningar, upprepningar och skevheter.

Magnus Thierfelder (f. 1976) är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Kristianstads konstskola. Under de senaste åren har han ställt ut bland annat på Kungshuset (Skissernas Museum/Inter Arts Center) i Lund, Malmö Konstmuseum, Ystads konstmuseum, Qbox gallery i Aten, Nässjö konsthall, Konstfrämjandet Stockholm, Museum Villa Rot i Burgrieden och Elastic Gallery.

I siffror

69 st

har besökt evenemanget på Ystad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Ystads konstmuseum). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Vernissage: Parallella Linjer & Eko, Ystads konstmuseum

POPULÄRT I Ystad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Ystad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Ystad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Maj