• Evenemang idag
Lördag
20
Augusti 2016
Klostret i Ystad Ystad

Exklusiv Dubbelkonsert

Missa inte den exklusiva dubbelkonserten med äldsta grekiska musiken (gästspel av Ensemble Kelethmos, med säte i Österrike) och musik som kan ha klingat ombord på svenska regalskeppet Kronan, Stormaktstidens mäktigaste örlogsfartyg, som år 1676 gick under i Östersjön (gästspel av Ensemble Mare Balticum, med säte i Kristianstad).

BILJETTER: 120 kr, (16-20 år och studenter: 60 kr. Barn går gratis). Köpes vid turistbyrån, 0411-577681, samt vid klosterkyrkans entré från kl 17.00.

-----

Konserten är producerad av det femåriga EU-projektet EMAP – the European Music Archaeology Project (2013-2018), vars unika vandringsutställning Archæomusica nu visas på Klostret i Ystad fram till 8 januari.

Konserten inleds med musik från antikens Grekland framförd av Ensemble Kelethmos under rubriken The Art of the Muses.
Ensemble Kelethmos utgörs av Dr. Stefan Hagel, Wien, forskare (egentligen klassisist) men också musiker på kithara (antik lyra) och aulos/tibia (rörbladsinstrument), Rosa Poulimenou, grekisk sångerska och Callum Armstrong, piper från Storbritannien på aulos/tibia. Stefan Hagel är dessutom instrumentbyggare och har tillverkat de unika rekonstruktioner av lyra och rörbladsinstrument som man använder.

Ensemblen framför vokal och instrumental repertoar från den klassiska Antiken, en forntida period som efterlämnat skriftliga melodier och en rikedom av musikrelaterad litteratur och konst. Ensemblens kännetecken är den vetenskapliga stringens som präglar deras rekonstruktioner av och spel på antika instrument. Callum Armstrong skriver även musik och framför egen komposition på aulos.

Efter kort paus framför Ensemble Mare Balticum ett program i ton, ord och bild under rubriken Musik ombord på det svenska Regalskeppet Kronan (1676).
Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble för tidig musik. Ensemblen är unik i sitt slag. De spelar på samma typer av musikinstrument som undervattensarkeologerna hittat på vraket efter svenska regalskeppet Kronan, som år 1676 exploderade och sjönk utanför Ölands ostkust. Både blåsinstrument, stränginstrument och slaginstrument är representerade i fyndmaterialet. Åttahundra män följde Kronan i djupet, lika många som invånarna i en svensk stad vid den tiden. Vrakplatsen brukar kallas ”Östersjöns Pompeji”.
Vem spelade ombord, vad spelade man, när, varför? Konserten innehåller musik som kan ha framförts på Kronan i olika sammanhang, både till havs och när hon låg i hamn: vid korum, i officerskabinen, under sjömännens arbeten och i amiralens salong.
Musiken beledsagas av muntliga kommentarer och ett bildspel, som innehåller både målningar och teckningar från andra hälften av 1600-talet och dokumentära bilder från utgrävningen av Kronanvraket.

I Ensemble Mare Balticum medverkar:
Ute Goedecke - sång, blockflöjt, barockfiol, skalmeja,Per Mattsson - barockfiol, fiddla,
Tommy Johansson - luta, barockgitarr, Stefan Wikström - barockbasun, naturtrumpet,
Fredrik Persson – dulcian, skalmeja, Dario Losciale - viola da gamba samt
Johan Folker – slaginstrument.
Berättare: Cajsa S. Lund

I siffror

13 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

181 st

har besökt evenemanget på Ystad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Klostret i Ystad). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Exklusiv Dubbelkonsert , Klostret i Ystad

POPULÄRT I Ystad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Ystad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Ystad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

November